Sockerfri tårta till 1-års kalas


Här kommer receptet på tårtan jag gjorde till Inga-Lisas 1-års kalas! Jag fyllde min tårta med hallon/blåbär/grädde och garnerade med kokosflarn och krossad mandel… såhär i efterhand önskar jag att det hade funnits färska jordgubbar i affären som jag kunde ha garnerat med för det hade nog verkligen lyft den här tårtan! 🙂 Hör gärna av er om ni testar receptet! <3

 

RECEPT
Sockerfri tårta till 1-års kalaset

Tårtbotten:
2 mogna bananer
100 g smör
2 ägg
1,5 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
fyllning:
vispgrädde
valfria bär/frukt
GÖR SÅHÄR:
 1. Vispa äggen ordentligt så att de blir riktigt pösiga
 2. Smält smöret
 3. Mosa bananen och blanda med smöret
 4. Rör ner i de vispade äggen
 5. Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner dem i smeten
 6. Häll smeten i en springform (jag använde en som var 22 cm)
 7. Grädda ca. 30 min på 175 grader
 8. Låt sedan tårtbotten svalna innan du skär den i så många lager du önskar
 9. Mosa valfria bär och rör ner tillsammans med lite vispad grädde som du sedan fyller tårtan med
 10. Jag har garnerat tårtan på bilden med vispad grädde, kokosflarn och krossad mandel på toppen! (tanken var att det skulle vara mandelflarn runt om också… men en viss tankspridd mamma kom hem med kokosflarn istället……)

 

28 thoughts on “Sockerfri tårta till 1-års kalas

 1. Lotta says:

  Ska smeten bli som en deg? Min smet fick jag klicka ut i formen, inte alls flytande som vanlig tårtamet. Har dubbelkollat receptet flera gånger, men kan inte se att jag missat något.

  • louiseabr says:

   hej! åh.. ja alltså, jag har gjort tårtan 2 gånger och så blev det ena gången för mig också, den smakar dock samma men kanske blev aningen luftigare när min smet blev mer smetig men knappt märkbart.. enda skillnaden var att jag då vispade äggen ännu mer, nästan så att det bara var ett skum kvar av äggen 🙂 Så du har gjort helt rätt! 🙂 blev kakan god? Massa kram <3

 2. Sandra says:

  Hej:) kan man göra med glutenfri mjölmix istället för vanligt mjöl tror du:)?har tänkt göra denna tårta nu till helgen då min son fyller 1år ??

  • louiseabr says:

   Åh jag har faktiskt aldrig provat men det borde ju inte vara något problem tycker jag? Om du testar får du gärna återkoppla och tala om hur det gick 🙂 <3 Kram Louise

  • Angelica says:

   Hej! Har du provat göra den på glutenfri mix? Tänkte göra denna till sonens 1årskalas. Jag som har celiaki vill ju oxå äta tårta ,men funderar på hur bra den blir 😀

 3. Helena says:

  Nu har jag bakat denna botten och ska garnera den imorgon på min dotters första kalas =)
  Tycker du att jag ska dela kakan idag och låta den dra i sig av bären under natten?

  • louiseabr says:

   Åh! Nu kanske jag var för sen för att svara! men ja! jag gjorde precis så 🙂 och det blev väldigt gott tyckte jag! <3 KRAMIS!

   • Ulla says:

    Hej! Jeg er i gang med at lave denne kage til min datters 1-års fødselsdag 🙂 og jeg vil lige være sikker på, at jeg ikke misforstår noget: du lod kagen suge natten over af bærrene alene, eller havde du allerede blandet fløden i? Tak!!

 4. Leyla says:

  Åh vad gott! Denna ska jag göra till min sons 1-årskalas den 13 maj! Skulle dock vilja göra en mindre variant, tror du att man kan göra halva receptet?:)

  • louiseabr says:

   Åh! Så tråkigt.. jag har helt missat din kommentar och såg den precis! Ja det tror jag absolut att du kunnat göra! Hoppas att den blev bra om du provade! massa kram till dig! <3 /L

 5. Karin says:

  Hej,
  Funderar på att göra din tårta till dotterns 1 års kalas. Funderar dock på hur många “bitar” det blir, om jag ska göra två tårtor eller om det räcker med en.

  • louiseabr says:

   Hej! misstänker tyvärr att din lilla redan hunnit bli ett år och lite därtill.. jag skulle säga att det iaf blir 8 bitar! massa kram <3 /L

 6. Jennifer Nyman says:

  Hej! Jag googlade efter en sockerfri tårtbotten inför ettårskalaset och hittade hit. Gjorde en variant där jag hade tropisk fruktpure som fyllning, grädde ovanpå och sen massor av små kiwibitar som topping. Det blev en succé hos både barn och vuxna! Jag gjorde den även i muffinsform till småbarnskalaset vilket blev minst lika bra. Tack för ett toppenrecept!

  • louiseabr says:

   Men sååå vad glad jag blev över din kommentar! så kul att det blev bra!!! tack för att du tog dig tid att skriva!! massa massa kram <3 <3

 7. Emmy says:

  Ska bli så roligt att få testa denna tårta till helgen när min dotter fyller 1 ? undrar om man ska fylla springformen med något innan jag häller i smeten (tex smör och ströbröd?). Undrar också om du blandat bären med grädden när du låter den stå över natten? Eller låter du den bara dra med bären? Tack för hjälpen och Tack för en jättebra sida med mycket bra tips!

  • louiseabr says:

   Hej! Absolut det kan nog vara en bra idé att ha formen med ströbröd innan så är det ju inte lika stor risk att den fastnar 🙂 Ja, jag har blandat grädden med bären till fyllningen redan innan 🙂 Kram!!

 8. Elin says:

  Tack för ett gott recept! Tårtan blev riktigt god! Bytte ut en del av mjölet till dinkelmjöl och dubblade satsen för att räcka till en liten långpanna. Det blev en Laban-tårta till 2-årskalaset!

 9. Malin says:

  Supergod tårta som jag gjorde till dotterns 2 års kalas! Ska göra som muffins oxå -blir ju ett perfekt alternativ till semlor sen ?

 10. Sophia says:

  Jag har nu provat receptet men gjorde en liten förändring då jag inte var nöjd med smaken. Bytte ut kardemumman mot vaniljpulver istället ? Och bananerna ska helst vara bruna har jag fått lära mig.
  Som fyllning hade jag mangopure. Dekorerade med grädde, passionsfrukt och kiwi ?

 11. Christine says:

  Såå glad att jag hittade ditt recept, då jag ville undvika mandelmjöl på kalastårtan men baka sockerfritt. Den blev lite stabbig, troligtvis för dåligt vispade ägg när sonen hjälpte till och stor form . Men smaken var fantastisk! Superbra 2års tårta till vuxna och barn.

 12. Therese & Leonel says:

  Hej! Jag bakade denna tårta igår till vår Lill kille som fyllde ett år, jag gjorde en mouse på avokado & raw Cacau som bas & använde som ett lager. Det blev toppen! Lilla Leonel älskade tårtan, men dom övriga socker råttorna i familjen tyckte så klart att något saknades… Men vad gör det, min lilla ettåring (& jag!) åt med god aptit – tack för att di delat detta recept, kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.