Allt om smakprover / smakportioner nu när Inga-Lisa blivit 4 månader

smakportioner 4 månader

Nu får hon börja smaka på vår mat….

Hipp hipp hurra! Nu är Inga-Lisa 4 månader! Eftersom jag själv tycker om att laga mat och testa nya maträtter har jag längtat efter den dag då jag skall kunna få introducera smaker och konsistenser även för Inga-Lisa. Jag vill jag påpeka att jag inte är någon expert inom området så det jag kommer att dela med mig av här är hur jag och Inga-Lisa provar oss fram med olika rätter.

Min plan är att fortsätta amma Inga-Lisa tills att hon är sex månader men nu från 4-månader har jag tänkt att sakta börja introducera nya smaker och mat samtidigt som hon ammas. Det första jag har tänkt att göra är att ge henne en flaska med 50/50 bröstmjölk/ersättning innan hon  skall sova för natten!

Det är först när bebisen blivit 6 månader som Livsmedelsverket rekommenderar att man bör ge barnet mer än bara bröstmjölk. Fram tills dess att de är 6 månader täcker bröstmjölken fortfarande bebisens energi och näringsbehov. Därför är rekommendationerna kring smakprover/smakportioner och mat upp till 6 månader att de skall göras utifrån just ditt barns nyfikenhet och barnets egna vilja att prova mat. De allra första gångerna bebisen får prova att smaka på mat brukar man ibland kalla för smakprov eller vissa kallar det för “smaksensation”. Ett smakprov kan vara att låta bebisen smaka på något från ditt finger som du tar från din egen tallrik. Lite sås, eller potatis eller lite frukt. Ett smakprov är alltså det allra första som bebisen får smaka på! Det tänker jag att Inga-Lisa skall få göra lite då och då nu innan jag tänker prova att mata henne med sked.

En annan rekommendation är att om man fortfarande ammar bebisen skall man passa på att introducera gluten samtidigt för det har visat sig kunna minska risken för glutenintolerans om det introduceras i samband med amning. (Källa: Livsmedelsverket) Gluten finns i mat som innehåller vete, råg och korn i havre däremot finns det bara lite gluten.

Enligt Livsmedelsverket finns vissa livsmedel man bör undvika att ge barn under ett år, det är följande livsmedel: Gröna bladgrönsaker, grön potatis, honung, opastöriserad mjölk, riskakor och risdrycker, hela nötter och jordnötter, fänkålsthe, socker och salt.

När man tänker sedan vill börja ge såkallade smakportioner så behöver inte storleken på smakportionerna så vara mer än en tesked de allra första gångerna. Sedan när man märker att barnet blir mer och mer intresserat av att äta så kan man successivt öka portionerna som man ger bebisen.

För att på ett smidigt sätt kunna ge Inga-Lisa mat som jag lagar själv så har jag frusit ner olika puréer i små smakportionsbitar så att jag enkelt kan ta fram mat ur frysen när hon skall äta. Läs om hur jag fryser in smakportioner här »

Såhär tänker jag introducera smaker och mat för Inga-Lisa vid 4 månader:

Vecka 1:
Kväll: Byta ut sista målet innan hon somnar på natten från enbart bröstmjölk till 50/50 ersättning/bröstmjölk i flaska.
+ Amning hela dygnet precis som vanligt.

Vecka 2:
Morgon: Smaka på hemmagjord havregröt med aprikospuré
Kväll: 50/50 ersättning/bröstmjölk
+ Amning hela dygnet precis som vanligt.

Vecka 3:
Morgon: Smaka på hemmagjord havregröt med plommonpuré
Middag  (de dagar det passar): Smaka på puré (potatispuré, majspuré, morotspuré, rån med bröstmjölk)
Kväll: 50/50 ersättning/bröstmjölk
+ Amning hela dygnet precis som vanligt.

Vecka 4:
Morgon: Hemmagjord havregröt med aprikospuré
Middag  (de dagar det passar): Smaka på puré/fruktpuré (ärtpuré, sötpotatispuré, bananpuré, blåbärspuré, rån med bröstmjölk)
Kväll: ersättning/bröstmjölk
+ Amning/ersättning resterande måltider

Såhär ser alltså planen ut! Det skall bli spännande att se om jag kommer att kunna följa den som planerat, jag lovar att hålla er uppdaterade såklart! 🙂

Läs om 4 månader och 1 vecka här »
Läs om 4 månader och 2 veckor här »

13 thoughts on “Allt om smakprover / smakportioner nu när Inga-Lisa blivit 4 månader

 1. Maja says:

  Vilken perfekt blogg jag hittade till. Min dotter blir 4 mån nästa vecka. Måste följas:)
  Vill inte va präktig och påpeka. Men helamma är sålänge man inte ger något annat alls. Lite av ngt annat så delammar man. Fick jag lära mig när jag började ge sonen lite flaska på kvällarna för sömnens skull precis som du skriver att du ska göra. Men tycker du tänker så rätt:)

  • louiseabr says:

   Hej! å vad glad jag blir! Ja men det har du ju såklart rätt i! 🙂 Jag har nog skrivit så i rena farten! Tack för att du påpekade så att jag kan gå in och ändra!! 🙂 Massa kram!

   • Maja says:

    Usch det va ändå inte meningen att va petig på nåt vis. Förstår hur du menar eftersom man ammar på som vanligt:) Ser fram emot att följa dina recept och bebisens smakportioner:)
    Kram!

    • louiseabr says:

     Nej men gud! jag är bara bara glad att någon vågar påpeka.. 🙂 man vill ju gärna uttrycka sig på rätt sätt 🙂 vad kul!! tack för dina kommentarer!! <3

 2. Maja says:

  Ja havregröten är jag oxå nyfiken på. Är den berikad på något vis? Har bara hört att just köpegröt är bra just för att den är berikad med typ järn el nåt (känner mig pucko för jag vet inte med vad men har bara hört nåt liknande). Vill ju hellre göra egen?

  • louiseabr says:

   Hej! Ja, industritillverkad gröt är berikad med järn eftersom bebisarna har extra behov av just det. Men det går att järnberika gröten själv också och i det receptet jag delat med mig av idag så ser man till att gröten blir extra järnrik med lite smulat paltbröd! Men jag kommer nog testa fler järnrika grötrecept man kan göra själv framöver! 🙂 så håll utkik! Massa kram! /L

 3. Nettan says:

  Hej! Min son snart 4mån. Vill börja nu med smakportioner och gärna dra ner nattamma. Har du tips hur du gjorde och hur bäst börja med annan mat? Vill också min son ska börja lära sig sova själv hela natten …hittade din blogg och gillade ditt tänk ?

  • louiseabr says:

   Hej! 🙂 Tusen tack för din kommentar.. lite längre bak i bloggen finns beskrivet hur jag gjorde när jag också väldigt gärna ville få sova mer på natten https://www.minimat.se/smakportioner/ , vid 4 månader började jag fasa in lite ersättning på kvällarna, jag pumpade ut bröstmjölk och blandade 50/50 med ersättning och gav Inga-Lisa på flaska innan läggning, då sov hon tack och lov längre sovpass och jag behövde inte amma lika länge på natten. Men det var ersättningen som var den första andra typen av “mat” som hon åt, annars fick hon smaka från vårt finger från 4 månader och sedan så småningom några teskedar av lite olika typer av puréer och gröt 🙂 /L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.