Smakäventyret – Recension

smakäventyret

smakäventyret
– Recension –

Ann Fernholm som skrivit “Smakäventyret” är mamma, vetenskapsjournalist och fil.dr. i molekylär bioteknik och kombinerar de här tre rollerna på ett härligt sätt i den här boken! Den känns personlig, ärlig och informativ på samma gång!

Smakäventyret beskriver den resa som våra minstingar skall få påbörja under sitt första levnadsår. Såhär beskriver författaren Ann själv boken:

“En bok till alla nyblivna föräldrar som behöver smakträna sina bebisar. Ni ska få all den kunskap jag själv inte hade, men som jag så innerligt önskar att jag hade haft.”

Boken är uppdelad i olika kapitel som var och ett beskriver olika teman/ämnen som har med våra bebisars “smakäventyr” att göra. Jag älskar uppdelningen och har redan gått tillbaka och läst kapitlet om “viktiga vitaminer och några ord om salt” flera gånger!

Jag fick flera aha-upplevelser när jag läste boken, tillexempel när hon beskrev hur mycket mer järnrik en köttfärsås blir om den tillagas i järngryta (hela 5 gånger så järnrik)! Eller att barn i två-års åldern blir lite mer skeptiska mot nya smaker, något som forsarna kallar för “neofobi”.

Förutom aha-upplevelser blev jag också ännu mer laddad och sugen på alla de små äventyr Inga-Lisa och jag skall få göra tillsammans i köket och kanske lite mer säker i mig själv och mitt eget matlagande till henne! Känns också extra tryggt när boken avslutas med ett så gediget referensavsnitt där varje kapitels referenslitteratur presenteras. (Kanske typsikt universitetsnördigt men det är ju viktigt det här med källhänvisning)

 

Är ni fler som läst boken? Isåfall, vad tyckte ni? Om ni inte gjort det än men bestämmer er för att göra, kom gärna tillbaka och säg vad ni tyckte!

Kram, L

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.