Osötat äppelmos

osotat-appelmosFRÅN 4 MÅNADER

RECEPT
osötat äppelmos

Äpplen
lite vatten
såhär gör jag:

Jag har senaste veckorna fått SÅ (!) många frågor om hur jag gör äppelmos/puré till Inga-Lisa. Och jag tänkte dela med mig av lite olika varianter man kan göra:

 

“Vanligt” osötat äppelmos/puré

  • Skala alla äpplen och skär dem i lite mindre bitar
  • Lägg dem i en stor gryta
  • Häll på lite vatten i botten av kastrullen för att “starta” igång kokningen
  • Låt äpplena puttra tills de börjar bli mosiga, rör runt och se till att det inte bränns något i botten.
  • Ta fram en stavmixer och kör runt med den i grytan tills du har en fin puré/mos! (funkar lika bra att hälla över i en matberedare/mixer också förstås!)
  • FÄRDIGT ATT FRYSA IN! 🙂

 

Förslag på varianter:

För att göra lite olika smak på äppelmoset kan du ha i exempelvis:

  • Lite kanel
  • Lite kardemumma
  • Om äpplena är väldigt sura brukar jag skära i några päron också de brukar ge moset en lite sötare smak
  • Koka moset tillsammans med en vaniljstång

 

FÖRSLAG PÅ användningsområden:

  • Frys in moset som det är och bjud på som dessert till bebisen efter maten!
  • Som bas i klämmisar! Visste du att de flesta klämmisar man köper i butiken innehåller minst 50% äpple vissa så mycket som 70%
  • I muffins
  • I bröd
  • I gröten
  • Gör glass! Fyll glassformar med äppelpuré, supergott!
  • I yoghurt/fil
  • I vatten istället för vanlig saft
  • Till oss vuxna brukar jag ha en istärning ibland i bubbel (vatten eller alkoholhaltigt bubbel funkar bra båda två)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*