FRÅN 4 MÅNADER
RECEPT
osötat äppelmos
Äpplen
lite vatten
såhär gör jag:
Jag har senaste veckorna fått SÅ (!) många frågor om hur jag gör äppelmos/puré till Inga-Lisa. Och jag tänkte dela med mig av lite olika varianter man kan göra:
“Vanligt” osötat äppelmos/puré
- Skala alla äpplen och skär dem i lite mindre bitar
- Lägg dem i en stor gryta
- Häll på lite vatten i botten av kastrullen för att “starta” igång kokningen
- Låt äpplena puttra tills de börjar bli mosiga, rör runt och se till att det inte bränns något i botten.
- Ta fram en stavmixer och kör runt med den i grytan tills du har en fin puré/mos! (funkar lika bra att hälla över i en matberedare/mixer också förstås!)
- FÄRDIGT ATT FRYSA IN! 🙂
Förslag på varianter:
För att göra lite olika smak på äppelmoset kan du ha i exempelvis:
- Lite kanel
- Lite kardemumma
- Om äpplena är väldigt sura brukar jag skära i några päron också de brukar ge moset en lite sötare smak
- Koka moset tillsammans med en vaniljstång
FÖRSLAG PÅ användningsområden:
- Frys in moset som det är och bjud på som dessert till bebisen efter maten!
- Som bas i klämmisar! Visste du att de flesta klämmisar man köper i butiken innehåller minst 50% äpple vissa så mycket som 70%
- I muffins
- I bröd
- I gröten
- Gör glass! Fyll glassformar med äppelpuré, supergott!
- I yoghurt/fil
- I vatten istället för vanlig saft
- Till oss vuxna brukar jag ha en istärning ibland i bubbel (vatten eller alkoholhaltigt bubbel funkar bra båda två)