Järnberikad grötklämmis med plommonpuré


Imorse när vi hade bråttom iväg insåg jag rätt snabbt att Inga-Lisa skulle behöva äta frukosten i bilen.. Så gröten som jag precis hade gjort iordning hällde jag över i en klämmis och sedan fick hon helt enkelt äta från den..

Det man kan tänka på när man gör grötklämmis är att den inte får vara för stabbig för då blir det svår för bebisen att äta själv ur klämmisen om det är det som är tanken!

 

RECEPT järnberikad grötklämmis

0,5 DL mixade HAVREGRYN
0,5 MSK SMULAT PALTtunnBRÖD
1 TSK smör
1-2 DL havremjölk/dl vatten
– i –
1 msk plommonpuré
GÖR SÅHÄR (på spisen):
 1. Värm havregrynen, paltbrödet och smöret tillsammans med havremjölk (börja med 1 dl havremjölk och om du tycker gröten känns stabbig kan du ha i lite mer) i en kastrull på låg värme tills gröten tjocknar. (Det går förresten precis lika bra med vatten istället för havremjölk)
 2. Rör sedan ner en matsked plommonpuré
 3. (Jag tog ut från frysen och eftersom plommonpurén var fryst gör det att gröten lite snabbare blir i en temperatur som går att äta och eftersom vi inte hade tid att äta den vid köksbordet imorse så hällde jag över den i en klämmis innan vi åkte iväg.)

 

Gör såhär (i micron):
 1. Häll i havregryn och palttunnbröd i en skål med vattnet.
 2. Värm i micron (i vår micro värmer jag ca. 1,5-2 minuter men det är nog olika i olika mikrovågsugnar)
 3. Häll sedan i fettkällan och rör runt.
 4. Skall du hälla den i en klämmis eller om den ändå känns för stabbig späd med mera vatten.
 5. Till sist rör du ner plommonpurén innan du serverar/häller i klämmis.

9 thoughts on “Järnberikad grötklämmis med plommonpuré

 1. Martina says:

  Smular du palttunnbrödet för hand? Jag brukar köra det i en matberedare, men tycker att det är svårt att få det finsmulat. Har du något tips?

  • louiseabr says:

   Nu när hon är lite äldre tycker jag inte att det gör lika mycket att det blir lite bitar.. men till de första smakportionerna brukade jag sila palttunbrödet efter att jag kört det i matberedaren och sedan körde jag bitarna en gång till.. och det som tillsist var kvar mortlade jag för hand 🙂 <3 Kram!! /L

 2. Martina says:

  Hur smular du paltbrödet, har du något tips? Jag brukar köra det i matberedare men tycker inte att det blir tillräckligt små bitar.

  • louiseabr says:

   Nu när hon är lite äldre tycker jag inte att det gör lika mycket att det blir lite bitar.. men till de första smakportionerna brukade jag sila palttunbrödet efter att jag kört det i matberedaren och sedan körde jag bitarna en gång till.. och det som tillsist var kvar mortlade jag för hand 🙂 <3 Kram!! /L

 3. Nina says:

  Hejsan,

  Vilken otroligt bra blogg. Jag blev jätteglad när jag hittade denna sida med massa kul/bra info och kul recept. Vart kan man köpa klämmisar?

  • louiseabr says:

   Men tack söta du för din fina kommentar!!! 🙂 Det kan du köpa på de flesta vanliga internetbutiker, de jag har köpt kommer från cherub baby så googla på det så får du upp olika företag som säljer. Tror jag köpte mina på babyland för 179:-/20 st 🙂 KRAM! <3

 4. Hilda says:

  Hej! Är så glad att jag hittat din blogg!! Tänkte fråga om man kan använda bröstmjölk istället för vatten eller havremjöl?

 5. Costina says:

  Otroligt bra blogg!
  Jag har använt en elektrisk kaffekvarn för att smula havregryn och paltbröd. Använder den även för att göra mjöl av olika frön som pumpa, chia och sesam 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.