Hemmagjord järnberikad bebisgröt + beskrivning av eget grötpulver

hemmagjord bebisgrötFRÅN 4 MÅNADER

RECEPT
hemmagjord bebisgröt

0,5 dl ekologiska havregryn
0,5 msk smulat paltbröd
1tsk valfri fettkälla (rapsolja, kokosolja, smör)
1 dl vatten
Servera gärna med aprikospuré som är rikt på järn
GÖR SÅHÄR:

Smula paltbrödet i en matberedare, alternativt mortla det, ett tips är att smula mycket paltbröd på samma gång och förvara det i en burk som du sedan tar paltbrödet från när du gör gröten. Blanda alla ingredienser och värm i mikrovågsugn. Till de allra minsta bebisarna kan du sedan mixa hela gröten så att den blir slät. Späd ev. gröten med mer vatten tills du får den konsistens du önskar, de allra minsta bebisarna äter hellre lite lösare gröt så till dem kan du ha lite mer vatten i. Servera gärna gröten med lite fruktpuréaprikospuré är ett exempel som också är järnrikt och gott i gröten!

PS. nu när Inga-Lisa snart är ett år mixar jag inte längre havregrynen utan värmer de i micron som de är tillsammans med det smulade palttunnbrödet! 🙂

 

Om du vill göra gröt till de minsta bebisarna och vill slippa mixa gröten varje gång kan du göra eget grötpulver som jag beskriver här nedanför:

OM DU VILL GÖRA EGET GRÖTPULVER MED HAVREGRYN:

1 dl havregryn
1 palttunnbröd

Mortla först så många palttunnbröd som du kommer att ha dl havregryn. Exempelvis: Mortla 10 palttunnbröd och häll sedan i 10 dl havregryn och mixa tills att du har ett fint pulver! Förvara sedan i en burk med lock som håller tätt från luft.

tillaga 1 portion gröt från grötpulver:
0,5 dl grötpulver
1-2 dl  vätska (mjölk, vatten)
1 tsk valfritt fett (smör, olja)

 

Små bebisar är i behov av extra järn och det är därför 
industritillverkad bebis/barngröt är berikad med just det. Paltbrödet i det här receptet finns för att tillföra extra järn till gröten, 
1 msk mortlat paltbröd innehåller ungefär 3,5 mg järn.

 

14 thoughts on “Hemmagjord järnberikad bebisgröt + beskrivning av eget grötpulver

 1. Maria says:

  Hej! Måste man koka gröten som är gjord på grötpulvret, eller räcker det att blanda med 60 gradigt vatten (som man gör med köpgröten)??
  Eller måste havregrynspulvret KOKAS?

  Vänlig hälsning Maria 🙂

  • louiseabr says:

   Hej! Det måste inte kokas, går bra också att köra i micron, har aldrig provat att bara röra det i uppvärmt vatten.. men blev nyfiken på att testa 🙂 Skrädmjölet är dock lite lurigare och har jag inte fått till något bra förutom på spisen… /L

 2. Martina says:

  Hej! Gjorde hemmagjord gröt nu med paltbröd och havregryn. Hade dock bara fiberhavregryn…! Min son är snart 7 månader. Såg att där är salt i paltbröd men det är okej? Blev osäker här nu…

 3. Sofie says:

  Hej! Min snart 1åriga kille vägrar äta den här gröten när jag försöker. Jag testade både med och utan aprikospuré. Han äter gröt som är industritillverkad så det är inte all gröt han vägrar. Jag tycker att den köpta gröten är sötare och sen så luktar den ju på ett annat sätt, paltbrödet sätter en del lukt på gröten. Har du något tips eller idé på vad jag kan göra för att han ska tycka bättre om hemmagjord gröt? Vill ju inte söta den. Tack på förhand!

  • Tove says:

   Jag har mosat med lite banan, blir ju lite sötare i smaken då. Gjorde det till min 2,5 åring o nu till min 6 månaders. Det är den enda gröt mina har ätit, ratade/ratar köpegröten totalt ?

 4. Frida Hedvall says:

  Min son är mjölkallergiker och ratade all mjölkfri gröt vi testade. Vilket faktiskt bara var bra då de innehåller en massa maltodextrin och annat mög. Testade denna och han ÄLSKAR den! Äter till både lunch och middag. Han är 6 månader, har ätit denna i en månad nu. Stort tack för superbra recept med mycket och bra info!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.