Frysa smakportioner

frysa smakportioner

Nu har jag börjat ge Inga-Lisa smakportioner och för att slippa puréa varje dag har jag gjort lite större satser puré och frusit in dem i ischokladformar eller iskubsformar. På så vis kan jag bara ta ut en liten smakportion av den puré jag behöver för dagen och slipper därmed koka och mixa hela tiden!

Såhär länge behåller livsmedel sin kvalité i frysen:
Frukt och bär – 12 månader
Grönsaker och svamp – 12 månader
Bröd – 6 – 12 månader
Kakor och bullar – 3 månader
Kött – 3 – 12 månader beroende på sort
Mittkök.se har en bra lista över hur livsmedel klarar sig i frysen, den kan du läsa här »

 

Såhär gjorde jag för att frysa smakportioner:

ALTERNATIV 1:

frysa smakportioner

  1. Fyll ischokladformarna med purén du gjort

frysa smakportioner

2. Låt dem frysa styckvis i frysen

frysa smakportioner

3. Sedan kan du stoppa dem i en liten låda/plastpåse.

frysa smakportioner

4. Kom ihåg att datummärka boxarna så du kan hålla koll på hur länge purén klarar sig.

ALTERNATIV 2:

Det här alternativet tycker jag passar bra till grönsakspuré som bebisen kanske så småningom äter lite mer av. Det ryms lite mer i en kub än vad det gör i ischokladformen.

frysa smakportioner

  1. För att kuberna skall bli lättare att få ur så sprayar jag iskubsformen med ekologisk rapsolja.

frysa smakportioner

2. Fyll iskubsformen med din puré och låt den frysa i några timmar.

frysa smakportioner

3. Tryck ur kuberna..

frysa smakportioner

4. Stoppa i en plastpåse eller burk och skriv datum!

 

Lycka till!

 

8 thoughts on “Frysa smakportioner

  1. Helena says:

    Hej! Jag undrar vart du har köpt spray flaskan som du sprayar iskubsformerna med?? Eller funkar det kanske att bara skvätta lite, fastnar den helt om man inte gör så här? 🙂

    • louiseabr says:

      Hej! 🙂 den är från OBH-nordica och jag fick den av mina föräldrar i julklapp ett år.. men jag antar att den bör finnas på något ställe som säljer OBH (om de fortfarande gör flaskan)! Ja det funkar ju lika bra att skvätta lite eller ta ett hushållspapper! Om det ändå verkligen sitter fast kan man skölja baksidan av iskubsformen med lite varmt vatten innan man trycker ur bitarna.. det brukar också funka! Och bästa tipset är nog starka nypor.. jag brukar få be pappan här hemma att trycka ur dem för jag är lite för klen för det har jag märkt .. hehe .. 🙂 KRAM!! <3 /L

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*