Vad får bebisar inte äta?

vad-far-bebisar-inte-atavad får bebisar inte äta?

finns det mat/råvaror som bebisar inte får äta?

→ Ja, det finns viss mat/råvaror som barn under ett år bör undvika att äta.

 

vad får barn under ett år inte äta?

gröna bladgrönsaker

Barn under ett år bör inte äta gröna bladgrönsaker så som, spenat, ruccola och salladsblad. Detta eftersom gröna bladgrönsaker innehåller mycket av ett ämne som heter nitrat och som är ett ämne som omvandlas till nitrit i kroppen. För barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet.

GRÖN potatis

Grön potatis bör varken vuxna eller barn äta av den anledningen att grön potatis innehåller solanin som är ett ämne som kan ge kräkningar, diarré och magont. Strax under skalet på potatisen finns också lite solanin, därför bör man skala potatis (även färskpotatis) till barn som är under ett år.

honung

Honung kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utveckla bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift som heter botulin.

opastöriserad mjölk

Opastöriserad mjölk kan man inte köpa i affären men det går att få opastöriserad mjölk på bondgårdar. Den bör varken barn eller vuxna dricka eftersom den kan innehålla skadliga bakterier som ehec och campylobacter. Ehec är en bakterie som kan orsaka allvarliga njurskador hos små barn.

ris

Ris innehåller arsenik och barn som regelbundet äter tillexempel riskakor och risdrycker kan på sikt få i sig för mycket arsenik. Därför är Livsmedelsverkets rekommendation att barn inte bör äta mer än risprodukter oftare än fyra gånger per vecka.

salt

Livsmedelsverket säger att vi skall vara försiktiga med att ge salt till barn under ett år. Salta därför inte maten extra och försök att inte ge barnet charkprodukter tillexempel korv och kassler så ofta.

Källa:
Livsmedelsverket