Gluten

ebisar och gluten…

vad är gluten?

Gluten är ett slags protein som finns i råg, vete och korn.  [4]

 

vad är glutenintollerans?

Glutenintolerans (celiaki) är en autoimmun sjukdom som innebär att man inte tål de proteiner som finns i korn, vete och råg. När man är glutenintolerant skadas tarmen av gluten vilket på sikt leder till näringsbrist. Glutenintolerans är en sjukdom som inte kan växa bort och är en sjukdom som ungefär 2% av Sveriges befolkning har. Enligt forskningen tror man att det finns ärftlighet av sjukdomen.  [1]

 

Hur skall man tänka kring gluten till bebisar?

Livsmedelsverket publicerade nyligen nya riktlinjer och råd angående introduktion av gluten för bebisar. Det nya rådet är att man skall introducera gluten långsamt i små mängder någon gång mellan 4-12 månader.  [1]

 

kan amningen ge skydd mot glutenintolerans?

Nej, det kan den inte. Tidigare var rådet att börja introducera gluten samtidigt som bebisen ammades men det finns inget som pekar mot att det skulle ge bebisen något extra skydd mot glutenintolerans.  [1]
   

när bör man introducera gluten?

Den nya forskningen visar att man bör introducera gluten i små mängder någon gång mellan 4-12 månader och att fortsätta att se till att mängden gluten inte är för stor i barnets kost under barnets första år.  [1]

 

hur mycket är små mängder gluten?

Livsmedelsverket säger att forskningen ännu inte kunnat avgöra exakt vad som är små mängder. Det Livsmedelsverket menar med små mänger är en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån några gånger i veckan till att börja med och därefter långsamt öka mängden.  [1]

 

är havre glutenfritt?

Ja, i sin rena form är havre glutenfritt. Då kanske du undrar varför det finns havregryn som är märkta som glutenfria? Det är för att havregryn som odlas, fraktas, mals och paketeras där även andra sädesslag som vete, korn eller råg behandlas finns en risk för att det smyger ner gluten i form av rester från de andra sädesslagen. Därför finns det havregryn som märks som glutenfria eftersom de fraktas, mals och paketeras där inga andra sädesslag finns och på så sätt finns ingen risk för spår av gluten blande de grynen. Havregröt och välling gjord på havre är därför ett bra alternativ till små bebisar som inte bör äta för mycket gluten. [2][3]

 

Källor:
1. Livsmedelsverket
2. Svenska Celakiförbundet
3. Hälsosam livstil
4. Wikipedia