Smakportioner

Smakportioner – introducera mat

när skall man börja introducera mat?

→ Det finns inget rätt eller fel på den här frågan, man har rätt att göra precis som man vill med sitt eget barn, du som förälder vet bäst. Jag skulle säga att amningen är en avgörande faktor här, ammar du? vill du fortsätta amma? Då behöver du fundera på om introduktion av mat skulle kunna “störa” amningen. Ammar du inte? Då ger du ju ditt barn ersättning och har kanske inte samma risk att “störa ut” den.

Jag började att ge Inga-Lisa det som livsmedelsverket kallar för smakprov från 4 månader. Alltså att hon fick smaka på mat från vår tallrik. Från 4 månader började jag även att ge henne lite ersättning på kvällen och sen efter några veckor började jag introducera gröt & puré. Du kan läsa mer om hur jag tänkte/gjorde då här »

 

vad är ett smakprov/smakportion?

smakprov

Är något ditt barn äter från ditt finger.

SMAKPortion

Är de första måltiderna där ditt barn får prova att “äta” mat. En fullstor smakportion brukar enl. grötpaketen som man köper vara ca. 1 dl mat. Rekommendationen från livsmedelsverket är att man börjar med en tesked mat för att sedan successivt öka mängden tills du kommit upp i en portion som din bebis blir mätt på.

när kan man börja byta ut mat från bröstmjölk/ersättning till enbart “mat”?

Det kan du göra först när ditt barn kan äta sig mätt på enbart mat. När du börjar introducera mat kan du alltid ge bebisen bröstmjölk/ersättning efter maten och när bebisen sedan inte vill ha bröstmjölk/ersättning efter maten så vet du att bebisen redan är mätt. Men det här är ju bara en rekommendation, jag tror att du själv känner när ditt barn är redo att helt byta ut mål.

VAD ÄR bra mat för smakportioner?

Grönsakspureér av olika slag eller gröt är bra för de första smakportionerna. Till Inga-Lisa började jag att ge gröt som smakportion på förmiddagen och efterhand fick hon smaka på någon grönsakspuré på eftermiddagen.

Tänk på att du kan frysa in puré så att du kan ta upp och tina när du väl behöver dem, här har jag skrivit om hur jag frös in smakportioner till Inga-Lisa »

 

när rekommenderas föräldrar att börja introducera mat?

Livsmedelsverket rekommenderar att man börjar introducera mat från 6 månader och sedan successivt ökar mängden mat i den takt som passar barnet.

när skall man börja introducera bitar i maten?

Det är förstås helt valfritt! Vissa ger sina barn plockmat (BLW) redan från att de är 6 månader och matar inte sina barn med sked alls. Det viktigaste är att göra det som passar dig och ditt barn bäst. Från 8 månader börjar barnmatsburkarna som du köper i affären att innehålla lite mer bitar, det är bra att vänja bebisen vid andra konsistenser än bara flytande mat och puréer förstås, men med fokus på att det skall vara i barnets takt.

 

hur tänkte du med introduktion av mat till inga-lisa?

Jag tyckte att det funkade bra att amma Inga-Lisa och tyckte att det var väldigt mysigt de första månaderna men sedan upplevde jag att hon blev alldeles för nyfiken på allt runtomkring och amningen blev inte alls lika mysig längre. (Hon började krypa innan hon var 5 månader..) Så mitt mål var att sluta amma när hon blev 6 mån. Vi ammade tills att hon var ca. 5 1/2 månad och det blev väldigt naturligt för oss, hon var helt enkelt inte intresserad av att ta bröstet efter ett tag och de sista två veckorna fick hon bara bröstmjölk på flaska som jag fortsatte att pumpa ur.

Inga-Lisa fick börja smaka på mat från vår tallrik från att hon var 4 månader. Sedan började vi successivt att ge henne gröt (recept finns här ») och andra grönsaks/fruktpureér (Recept finns här ») När hon var 6 månader började hon få äta mer kompletta rätter och åt gröt till frukost, puré till lunch, någon fruktpuré till mellis och någon mer komplett rätt till middag och sedan ersättning på kvälllen/natten.

Källa:
Livsmedelsverket


förslag på puréer som passar de första smakportionerna: