En mamma om mat – “På smällen – Emma” om smakportioner!

en mamma om mat emma

I höst kommer jag att intervjua några andra bloggande mammor om hur de tänker när det kommer till sina barn och mat. Först ut är ljuvliga Emma som driver bloggen “På smällen”.

Jag har själv följt Emma under flera år och tycker att hon har en fantastiskt mysig blogg. Emma lever tillsammans med sin pojkvän Jair och barnen Lucas (3) och Isadora (0). Jag har haft turen att kunna få ställa lite frågor om smakportioner till Emma:

NÅGRA KORTA:
Namn: EMMA (AKA “PÅ SMÄLLEN”)
Ålder: 29
Bor: göteborg
Familj: pappa jair 29 år, lucas 3 år, isadora 4 månader
Gör: projektledare inom fordonsindustrin
Blogg: http://pasmallen.nu
Instagram: @pasmallen.nu

Hej! Emma! Så kul att du ville svara på några frågor, vilken är din första spontana tanke när jag säger smakportioner?

Morotspuré, gröt och fruktpuré. Ja, alla typer av puréer men bara en iskub i mängd. Det ska bli så roligt att experimentera mat med Isadora när hon blir 6 månader 🙂

Du har ju två barn, varav ett redan fått lära sig att äta mat. Hur tänker du nu när du skall introducera mat för Isadoras räkning? Vad tar du med dig från lucas introduktion av mat?

Hmm… Jag vet inte hur jag ska göra saker annorlunda, men jag hoppas på att Isadora ska bli ett matvrak och gilla massor för då kommer jag kanske tycka att det är kul att laga mat igen. Lucas är liten i maten så det blir rätt enformigt, men jag är glad att han äter i alla fall. En sak som jag kommer introducera tidigt är i alla fall att kladda. Isadora kommer få äta naken och kladda massor – varje dag 🙂

Jag har ju läst i bloggen att man har lite olika syn på det här med att smaka på mat i Brasilien/Sverige, vad är det som skiljer sig mest åt tycker du?

Ja, min sambo är ju från Brasilien. Han säger att barnen i Brasilien får smaka på allt när dom är 2 månader och det finns inget som är dåligt för barn att äta. I Brasilien kan barnen äta allt, förutom glass för det kan man få ont i halsen av. Det som skiljer sig mest är väl att information kring sånt här är inte lika lättillgängligt i Brasilien som i Sverige och det finns inget BVC att gå till heller.

har du någon uttänkt plan kring det här med smakprover/smakportioner till isadora?

Jag tänker att Isadora ska få smaka från fingret ofta tills hon är 6 månader och på hennes 6-månaders dag så blir det premiär för smakportioner! Jag älskar premiärer och vill gärna att saker och ting sker på rätt dag haha 🙂 Jag är lite knäpp med sånt men jag gillar det. Jair är mer ivrig än mig 🙂

HUR TAR DU SJÄLV REDA PÅ INFORMATION KRING BEBISAR OCH MAT?

Jag läser på 1177s hemsida. Dom är alltid min främsta källa och jag tror deras råd är framtagna av en anledning. Jag gillar att kunna följa deras riktlinjer 🙂

slutligen, Om du skall dela med dig av bästa tipset när det kommer TILL smakportioner vilket blir det då?

Gör det till en kul grej och förvänta dig inte att bebisen kommer äta hela portionen. Om du ammar, prova gärna att göra morotsmos, päronmos m.m. med bröstmjölk. Jag gjorde det och frös in i iskuber som jag tog fram när det var dags att äta 🙂

2 thoughts on “En mamma om mat – “På smällen – Emma” om smakportioner!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.