Glutenfri lasagne med aubergine och kycklingfärs

FRÅN 1 år

Glutenfri lasagne med aubergine och kycklingfärs


3 st aubergine
ca 800 g kycklingfärs
tacokrydda (1-2 pkt beroende på hur mycket tacos du vill att det skall smaka)
Creme Fraiche en burk
1 paprika
2 gula lökar
1 pkt fetaost
riven ost
jalapenos (ta bort om man ej gillar stark mat)
3-6 potatisar (beroende på storlek)
svartpeppar
salt
olja/smör

 

GÖR SÅHÄR:
  1. Dela aubergine i skivor (ganska tunna) lägg de på plåtar i ugnen, pensla dem med smör/olja och salta (om du har varmluft så funkar det att stoppa in fler än en plåt på samma gång) Låt dem gå i ugnen tills de fått lite färg på 175 grader
  2. Skala och skär potatis i tunna skivor
  3. Hacka paprika och lök
  4. Stek lök och paprika och kycklingfärs tillsammans med tacokryddan (ibland finns paket på 500G färs i affären och det brukar också räcka gott och väl)
  5. Häll sedan över färsen i en bunke
  6. Stek potatisen i stekpannan som du stekte färsen i
  7. Blanda sedan den stekta potatisen, crème fraîche och “kycklingfärsröran” om du vill ha i jalapenos kan du hacka dem fint och röra ner dem i bunken
  8. Ta sedan en stor ugnsform och börja med att lägga ett lager aubergine, sedan varvar du med röran från bunken, smular över lite fetaost och sedan ett nytt lager aubergine, fortsätt tills du inte kan göra fler lager och toppa sedan med riven ost
  9. Låt lasagnen gå klart i ugnen på ca 200 grader tills att osten fått fin färg
  10. Servera gärna med en klick cremefraiche till och någon god sallad! 🙂
Det här är verkligen en av mina matlådefavoriter! God mat att äta även dagen därpå alltså! 🙂

Grön smoothie bowl med havregryn

FRÅN 1 ÅR

Jag har skrivit från 1 år på den här eftersom man enligt Livsmedelsverkets rekommendationer skall undvika spenat/gröna bladgrönsaker till barn under ett år men man kan ju byta ut mot något annat grönt som ärtor eller kanske broccoli om man vill servera till de minsta också 🙂

RECEPT
Grön Smoothie bowl med havregryn

3 DL GALIAMELON
1 AVOKADO
1 banan
2 NÄVar SPENAT/Under 1 år byt ut mot broccoli
1 DL HAVREGRYN
3 DL FRYSTA JORDGUBBAR
FÄRSK MYNTA
2,5 DL VALFRI MJÖLK
LITE CITRONSAFT
-i-
Frukt att pimpa med 🙂
GÖR SÅHÄR:
  1. Mixa alla ingredienser
  2. Till Inga-Lisa brukar jag också röra ner lite kokosolja eller rapsolja då och då, och ibland även lite vällingpulver eller ersättningspulver om det är en period när hon är sjuk eller äter lite sämre 🙂
  3. Ett annat serveringstips är att ha i lite naturell yoghurt eller toppa den naturella yoghurten med lite av den här smoothien – supergott! 🙂
  4. Färdigt! 🙂

Förvaras i kylen max 2 dagar! Funkar utmärkt att frysa ner om inte allt går åt på en gång 🙂

Sockerfri gräddglass

FRÅN 6 MÅNADER

Sockerfri gräddglass

(CA: 6 glasspinnar)

3 DL VISPgrädde
2,5 dl hallon
2,5 dl fryst mango
1 banan
GÖR SÅHÄR:
  1. Mixa alla bär och frukt tillsammans med grädden
  2. Häll upp i glassform
  3. Låt stå i några timmar i frysen
  4. Ät glass! 🙂

OBS! Om du använder dig av frysta hallon så rekommenderar livsmedelsverket att du skall koka dem en minut innan de äts. Läs mer om det här »

Blomkålsbiffar

FRÅN 6 månader

blomkålsbiffar

(CA: 16-18 biffar)

1 blomkål (färsk)
2 broccoli (färsk)
2 ägg
150 g riven mozzarella
4 msk ströbröd
pankoströbröd att rulla biffarna i
paprikakrydda 1 tsk
1/2 spiskummin
svartpeppar
chiliflakes (efter smak)

 

GÖR SÅHÄR:
  1. Hacka blomkål och broccoli i små bitar
  2. Låt dem småkoka tills de blir mjuka
  3. Blanda sedan den kokta blomkålen och broccolin med övriga ingredienser
  4. Forma sedan till biffar som du vänder i pankoströbröd
  5. Stek sedan i stekpannan tills de får fin färg
  6. Servera med tillexempel ris och curry som på bilden 🙂

Kyckling med ris och purjolöksås

FRÅN 1 ÅR

 

Kyckling och ris med purjolöksås

Basmatiris
Kycklingfilé
5 dl Creme fraiché
1/2 knippe salladslök
1 TÄRNING GRÖNSAKSBULJONG (FÖR UNDER ETT ÅR TA BORT ELLER TA EN MED LITE MINDRE SALTMÄNGD)
1 purjolök
chiliflakes
salt
peppar
valfri krydda till kycklingen
gurka, tomat, avocado till sallad

 

GÖR SÅHÄR:
  1. Sätt på riset
  2. Hacka löken
  3. Stek kycklingen tills den är färdig och ta av från pannan. Jag stekte igår med grillkrydda, ps. säg inget till någon proffskock ni känner de gillar säkert inte grillkrydda men när det är ont om tid är det faktiskt en kryddblandning som jag gillar!
  4. Stek sedan salladslök och purjolök i pannan som du stekte kycklingen i när löken fått lite färg och blivit mjukare kan du ha i lite chiliflakes efter smak, en grönsaksbuljongtärning och 2 burkar crème fraîche
  5. Låt sedan såsen koka upp under omrörning
  6. Hacka sallad
  7. Servera sedan kyckling med ris, sås och sallad, superenkelt!
Om du har någon under 1 år i familjen:

För plockmat: Stek kycklingen men låt bli saltet, dela sedan i små delar. och servera med ris och sås.

För puré: Ta av en bit kyckling, koka tillsammans med ris och lök tills kycklingen och riset är färdigt, mixa sedan slätt tillsammans med lite crème fraîche och timjan.

Fuskrisotto med kräftstjärtar

FRÅN 6 MÅNADER

Idag slängde jag ihop en lunch lite snabbt här hemma mellan renoveringsprojekten. Vi har precis köpt hus och jag ber om ursäkt för om det är lite svårare att få kontakt med mig för tillfället.. kommentarerna på minimat har jag inte hunnit att gå igenom på ett tag… men det kommer förhoppningsvis mer tid till det snart!

Hur som helst.. jag kallar det här receptet för fuskrisotto eftersom det är precis vad det är, gjort på basmatiris och med crème fraîche som såsbas! Men! Ändå toppengott tyckte vi alla i familjen även om Inga-Lisa lämnade kräftstjärtarna. Lagar du till någon under ett år så skippa att salta och att använda en buljong med mycket salt i.

 

Fuskrisotto med kräftstjärtar

RIS för 4 personer(vi hade bara basmati hemma)
2 msk tomatpuré
1 msk torkad dragon
1 krm cayennepeppar
1 tärning grönsaksbuljong (för under ett år ta bort eller ta en med lite mindre saltmängd)
1 msk pressad citron
1 msk vitvinsvinäger
1/2 msk vetemjöl
1 burk creme fraiche
1 burk kräftstjärtar
1/4 gurka
3 schalottenlökar
3 tomater

 

GÖR SÅHÄR:
  1. Sätt på riset
  2. Hacka lök och tomater
  3. Stek löken i smör och häll sedan ner dragon, cayennepeppar, tomatpuré, vetemjöl och grönsaksbuljongtärningen, låt det steka på så att det får lite yta
  4. Lägg i tomaterna och pudra över vetemjölet, stek lite till
  5. Blanda sedan ut med crème fraîche och låt puttra lite
  6. Häll sedan i den pressade citronen
  7. Ta av riset när det är färdigt och låt det svalna
  8. Hacka sedan gurkan
  9. Blanda sedan riset med såsen, häll ner den hackade gurkan och kräftstjärtarna!
  10. Klart för servering! 🙂

Tips på plockvänlig picknickmat!

Hej på er alla fina!

Här är det lite tomt med svar på kommentarer, ber om ursäkt för det.. vi har det lite kaosigt hemma för tillfället med husköp, lägenhetsförsäljning, flytt och allt som hör till! Men… jag tänkte i alla fall kika in och tipsa om en artikel på sajten Dittbarnochdu som jag har fått äran att vara med i..

Där tipsar jag om plockvänlig picknickmat som passar även för de allra minsta! Gå gärna in och läs den..

Och tills vi hörs igen, hoppas ni har en toppensommar!

Jag hoppas på att kunna så smått återkomma i sommar/höst med ny energi och nytt innehåll! 🙂

KRAM, L

Bloggarnas bästa tips på uteaktiviteter med barnen i sommar

Sockerfri midsommartårta!

från 6 månader

Igår var vi bjudna på toppenfint midsommarkalas hos några vänner till oss. Eftersom det skulle vara fler minisar på kalaset passade jag på att baka en tårta som jag tog med mig dit.

Tårtan är gjord på samma recept som den sockerfria tårtan jag bakade till Inga-Lisas 1-års kalas. Enda skillnaden var att det inte fanns någon kardemumma hemma så jag bytte ut den mot kanel. Till fyllning mosade jag bananer, jordgubbar och blandade tillsammans med grädde!

 

Sockerfri midsommartårta

TÅRTBOTTEN:
2 MOGNA BANANER
100 G SMÖR
2 ÄGG
1,5 TSK kanel
3 DL VETEMJÖL
2,5 TSK BAKPULVER
FYLLNING:
VISPGRÄDDE
jordgubbar
bananer
GÖR SÅHÄR:
  1. Vispa äggen ordentligt så att de blir riktigt pösiga
  2. Smält smöret
  3. Mosa bananen och blanda med smöret
  4. Rör ner i de vispade äggen
  5. Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner dem i smeten
  6. Häll smeten i en springform (jag använde en som var 22 cm)
  7. Grädda ca. 30 min på 175 grader
  8. Låt sedan tårtbotten svalna innan du skär den i så många lager du önskar
  9. Mosa banan, jordgubbar och blanda med grädden
  10. Fyll tårtan och garnera med grädde och jordgubbar!