Kasta påskbrev – En tradition från Dalsland

Kära hörrni! Det var påskafton igår, och som Dalslänning är det ju kasta påskbreven som man längtar allra mest efter med påsken.

Eftersom jag förstått att det är en väldigt lokal tradition, det är helt enkelt väldigt få som någonsin hört talas om att kasta påskbrev.. Så därför kära ni har jag klippt ihop en liten film för att visa precis hur det går till 🙂

Massa glad påsk till er alla mina fina!

 

Glutenfri lasagne med aubergine och kycklingfärs

FRÅN 1 år

Glutenfri lasagne med aubergine och kycklingfärs


3 st aubergine
ca 800 g kycklingfärs
tacokrydda (1-2 pkt beroende på hur mycket tacos du vill att det skall smaka)
Creme Fraiche en burk
1 paprika
2 gula lökar
1 pkt fetaost
riven ost
jalapenos (ta bort om man ej gillar stark mat)
3-6 potatisar (beroende på storlek)
svartpeppar
salt
olja/smör

 

GÖR SÅHÄR:
  1. Dela aubergine i skivor (ganska tunna) lägg de på plåtar i ugnen, pensla dem med smör/olja och salta (om du har varmluft så funkar det att stoppa in fler än en plåt på samma gång) Låt dem gå i ugnen tills de fått lite färg på 175 grader
  2. Skala och skär potatis i tunna skivor
  3. Hacka paprika och lök
  4. Stek lök och paprika och kycklingfärs tillsammans med tacokryddan (ibland finns paket på 500G färs i affären och det brukar också räcka gott och väl)
  5. Häll sedan över färsen i en bunke
  6. Stek potatisen i stekpannan som du stekte färsen i
  7. Blanda sedan den stekta potatisen, crème fraîche och “kycklingfärsröran” om du vill ha i jalapenos kan du hacka dem fint och röra ner dem i bunken
  8. Ta sedan en stor ugnsform och börja med att lägga ett lager aubergine, sedan varvar du med röran från bunken, smular över lite fetaost och sedan ett nytt lager aubergine, fortsätt tills du inte kan göra fler lager och toppa sedan med riven ost
  9. Låt lasagnen gå klart i ugnen på ca 200 grader tills att osten fått fin färg
  10. Servera gärna med en klick cremefraiche till och någon god sallad! 🙂
Det här är verkligen en av mina matlådefavoriter! God mat att äta även dagen därpå alltså! 🙂

Grön smoothie bowl med havregryn

FRÅN 1 ÅR

Jag har skrivit från 1 år på den här eftersom man enligt Livsmedelsverkets rekommendationer skall undvika spenat/gröna bladgrönsaker till barn under ett år men man kan ju byta ut mot något annat grönt som ärtor eller kanske broccoli om man vill servera till de minsta också 🙂

RECEPT
Grön Smoothie bowl med havregryn

3 DL GALIAMELON
1 AVOKADO
1 banan
2 NÄVar SPENAT/Under 1 år byt ut mot broccoli
1 DL HAVREGRYN
3 DL FRYSTA JORDGUBBAR
FÄRSK MYNTA
2,5 DL VALFRI MJÖLK
LITE CITRONSAFT
-i-
Frukt att pimpa med 🙂
GÖR SÅHÄR:
  1. Mixa alla ingredienser
  2. Till Inga-Lisa brukar jag också röra ner lite kokosolja eller rapsolja då och då, och ibland även lite vällingpulver eller ersättningspulver om det är en period när hon är sjuk eller äter lite sämre 🙂
  3. Ett annat serveringstips är att ha i lite naturell yoghurt eller toppa den naturella yoghurten med lite av den här smoothien – supergott! 🙂
  4. Färdigt! 🙂

Förvaras i kylen max 2 dagar! Funkar utmärkt att frysa ner om inte allt går åt på en gång 🙂

Sockerfri gräddglass

FRÅN 6 MÅNADER

Sockerfri gräddglass

(CA: 6 glasspinnar)

3 DL VISPgrädde
2,5 dl hallon
2,5 dl fryst mango
1 banan
GÖR SÅHÄR:
  1. Mixa alla bär och frukt tillsammans med grädden
  2. Häll upp i glassform
  3. Låt stå i några timmar i frysen
  4. Ät glass! 🙂

OBS! Om du använder dig av frysta hallon så rekommenderar livsmedelsverket att du skall koka dem en minut innan de äts. Läs mer om det här »

Blomkålsbiffar

FRÅN 6 månader

blomkålsbiffar

(CA: 16-18 biffar)

1 blomkål (färsk)
2 broccoli (färsk)
2 ägg
150 g riven mozzarella
4 msk ströbröd
pankoströbröd att rulla biffarna i
paprikakrydda 1 tsk
1/2 spiskummin
svartpeppar
chiliflakes (efter smak)

 

GÖR SÅHÄR:
  1. Hacka blomkål och broccoli i små bitar
  2. Låt dem småkoka tills de blir mjuka
  3. Blanda sedan den kokta blomkålen och broccolin med övriga ingredienser
  4. Forma sedan till biffar som du vänder i pankoströbröd
  5. Stek sedan i stekpannan tills de får fin färg
  6. Servera med tillexempel ris och curry som på bilden 🙂

Kyckling med ris och purjolöksås

FRÅN 1 ÅR

 

Kyckling och ris med purjolöksås

Basmatiris
Kycklingfilé
5 dl Creme fraiché
1/2 knippe salladslök
1 TÄRNING GRÖNSAKSBULJONG (FÖR UNDER ETT ÅR TA BORT ELLER TA EN MED LITE MINDRE SALTMÄNGD)
1 purjolök
chiliflakes
salt
peppar
valfri krydda till kycklingen
gurka, tomat, avocado till sallad

 

GÖR SÅHÄR:
  1. Sätt på riset
  2. Hacka löken
  3. Stek kycklingen tills den är färdig och ta av från pannan. Jag stekte igår med grillkrydda, ps. säg inget till någon proffskock ni känner de gillar säkert inte grillkrydda men när det är ont om tid är det faktiskt en kryddblandning som jag gillar!
  4. Stek sedan salladslök och purjolök i pannan som du stekte kycklingen i när löken fått lite färg och blivit mjukare kan du ha i lite chiliflakes efter smak, en grönsaksbuljongtärning och 2 burkar crème fraîche
  5. Låt sedan såsen koka upp under omrörning
  6. Hacka sallad
  7. Servera sedan kyckling med ris, sås och sallad, superenkelt!
Om du har någon under 1 år i familjen:

För plockmat: Stek kycklingen men låt bli saltet, dela sedan i små delar. och servera med ris och sås.

För puré: Ta av en bit kyckling, koka tillsammans med ris och lök tills kycklingen och riset är färdigt, mixa sedan slätt tillsammans med lite crème fraîche och timjan.