Hur du gör ditt eget järnberikade grötpulver på skrädmjöl

skrädmjölsgrötFRÅN 4 MÅNADER

RECEPT
skrädmjölsgröt

1 portion:

2 rågade msk skrädmjöl
0,5 msk malet palttunnbröd
1 krm nyponskalsmjöl
eller:
3 msk grötmix
+
1 tesked rapsolja/kokosolja/smör
1-1 1/2 dl vatten/HaVREMJÖLK
Till servering: 1 msk aprikospuré
- om du inte hittar skrädmjöl går det lika bra att själv mixa 
havregryn till ett fint mjöl och använda det istället, den gröten 
brukar jag tillaga direkt i micron! Recept på järnberikad gröt på 
havregryn finns här » :)
GÖR SÅHÄR:

Häll i vätskan (det går bra med 50/50 vatten/havremjölk eller bara 1 dl av antingen vatten eller havremjölk) och häll sedan i grötpulvret (eller paltunnbrödet och skrädmjölet om du har det var för sig) . Rör runt så att pulvret löser sig och låt gröten sedan sjuda tills den börjar tjockna. När den har gjort det kan du ta av den från spisen, hälla upp den i en skål och röra ner aprikospuré och valfri fettkälla. Sedan är den klar att servera!

Ps.. till de allra minsta bebisarna kan man ev. hälla på ännu lite mer vätska för de brukar gilla lite lösare gröt 🙂

 

FÖRBERED EGEN GRÖTMIX:

Att förbereda egen grötmix snabbar på tillagningen vilket kan vara skönt när man har en liten hungrig mage att mätta. Även när man skall resa bort är det skönt att kunna ta med sig färdig grötmix!

ingredienser

15 DL SKRÄDMJÖL
15-22 msk malet Paltbröd
10 tsk Nyponskalsmjöl

(Då har jag räknat på att det går ca. 3 portioner per dl skrädmjöl och ca. 1/2 msk malet palttunnbröd per portion om man tar 22 msk på 15 dl. Vid 15 msk blir det ca 1 tsk palttunnbröd per portion. Så räkna lite själv på hur mycket palttunnbröd du vill att varje portion skall ha)

GÖR SÅHÄR:

Steg 1:

Mixa sönder paltbröd tills det blir ett fint mjöl.

paltbröd1

Steg 2:

Sila ev. paltbrödet och mixa det som inte går igenom igen, det allra sista brukar jag mortla eftersom matberedaren inte brukar lyckas att mixa allt.

paltbröd2

Steg 3:

Mixa alla torra ingredienser i en matberedare/bakmaskin för att mixen skall bli ordentligt blandad. Förvara sedan grötmixen i en återförslutbar burk någonstans där det är torrt och svalt.

grötmix2

LYCKA TILL!

PS….
Kul också att göra lite grötmix och ge bort som present i en fin burk till någon annan som också har en liten där hemma att göra gröt till 🙂

 

14 thoughts on “Hur du gör ditt eget järnberikade grötpulver på skrädmjöl

 1. Andrea says:

  Hej. Vet du om man kan mala ner havregryn + palltbröd som man sen förvarar till en 4 månaders? Och sen värmer i mikron med vatten, precis som vanligt havregrynsgröt fast utan salt då? ?

 2. Jenny says:

  Hej,
  Är det gluten i paltbröd? Skulle gärna vilja ge glutenfri gröt till min son, men vill inte gå miste om järnet. Innehåller skrädmjöl tillräckligt med järn?

  Tack för en bra blogg 🙂

  • louiseabr says:

   Hej!
   Tyvärr är det ju gluten i paltbröd, jag har sett recept på att göra eget blodbröd och då kan man ju undvika gluten förstås. Om skrädmjölet innehåller tillräckligt med järn beror förstås på vad din lille äter i övrigt. Men skrädmjöl innehåller 1,59 mg järn per 1/2 dl skrädmjöl. Så det är ju ändå i sig ganska så järnrikt 🙂 Jag tänker att det absolut borde gå att få i sig nog med järn även om man inte har i palttunbrödet. Man kan ju ha i lite aprikospuré eller malda pumpakärnor om man vill öka på järnet ytterligare. Massa kram till dig <3

 3. Angela says:

  Hej vad kan man använda istället för paltbrödet? Räcker det med att bara ha aprikospure på gröten? För att få i sig järn? 🙂 tacksam för svar 🙂

  • louiseabr says:

   Hej! Ja, det kan ju räcka, det beror förstås helt på ålder på ditt barn, hur mycket annat järnrikt du tror barnet får i sig 🙂 Vet att visa har fått rådet att blanda i lite ersättningspulver när man gör egen gröt på havregryn eftersom det är järnberikat. Men det är ju lite järn både i aprikospurén och naturligt i havren 🙂 Kram!

 4. Hanna says:

  Om man använder grötmixen som du satt ihop (den stora satsen) hur mycket av mixen ska man ha per portion? 🙂 precis hittat hit och ska börja ge min son hemmalagad mat idag! ?

  • louiseabr says:

   Hej! Åh vad roligt! Du har dubbelt så mycket vatten som pulver. Beroende på om du gjort på skrädmjöl eller själv malt havregrynen så funkar de olika bra i mikron, skrädmjölet gjorde jag på en liten ministekpanna på spisen och havregrynsmixen tycker jag har gått bättre att köra i micron.. men i början räcker det ju med 1 msk pulver och 2 msk vatten/mjölk att blanda med 🙂 <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.