Amning, mina bästa tips!

amningAmning

Nu är Inga-Lisa 3,5 månader och jag helammar henne fortfarande, för mig har amningen hittills fungerat jättebra. Men med jättebra menar jag såklart inte att det alltid är helt enkelt, ibland har jag såklart undrat om det verkligen är värt det? Bröstvårtor som ömmar, huvud som bultar och en sömn som känns lika långt borta som en backpack-tur i Asien.

Jag tycker att amningen gått igenom lite olika stadier för mig, redan innan Inga-Lisa kom hade jag bestämt mig för att det enda jag skulle fokusera på de första veckorna var att amma, äta och försöka sova. Jag hade förberett och fyllt frysen med massor av olika maträtter i portionsstorlekar och det var verkligen guld värt den där första tiden.

De första två veckorna blev jag både oerhört törstig och hungrig av amningen och kanske berodde det på att den lilla damen vi fick åt precis hela tiden! Men det är ju så det är i början, de första tre veckorna sov jag som max 45 min åt gången… phu! Då är det viktigt att tänka på att det faktiskt blir bättre och att det bara är en begränsad tid i livet som man sover så lite!

Efter ett tag tyckte jag också att det blev svårare att veta när hon var hungrig.. Då googlade jag och läste att ett tips var att alltid mata bebisen direkt när den vaknar och så har jag gjort med Inga-Lisa sedan dess! Det har fungerat jättebra och jag har inte brytt mig om när hon senast åt utan alltid erbjudit henne bröstet när hon vaknar. För att hålla lite koll på hur länge hon är vaken/hur längesedan det var hon åt senast så laddade jag ner en gratis amningsapp där jag tryckte igång höger/vänster bröst i appen när jag börjar amma henne, på så sätt kan jag även komma ihåg vilket bröst hon senast åt från.

Vissa dagar känner jag mig ganska låst kring amningen och hade gärna velat lämna över lite av matansvaret på mannen här hemma men samtidigt känner jag mig oerhört tacksam och glad för att jag får fortsätta amma. Nu när Inga-Lisa blivit 3 månader sover hon ca. 4h på kvällen/natten och sedan äter hon ungefär varannan timme övriga dygnet. Min plan är att jag skall fortsätta att bara amma henne tills hon är 4 månader och sedan ska jag nog börja stötta med lite ersättning vid kvällsmålet och se om hon kanske kan hålla sig mätt lite längre på natten med hjälp av det 🙂

MINA bästa amningstips!:
  • Ha inställningen att amning inte bara skall vara helt underbart. Vissa dagar är supermysiga och andra är superjobbiga! Låt det få vara så :)!
  • Starta bebisens första tid med fokus på amning, låt det ta tid att amma, bunkra upp med bra serier att kolla på och se till att äta och dricka ordentligt!
  • Det här är ett knep som jag använt på Inga-Lisa, när hon stressar vid bröstet ger jag henne vanliga nappen och precis när hon lugnar sig rycker jag snabbt ut den och stoppar in bröstvårtan istället, då brukar hon glömma bort att hon är arg och tutta vidare på den bröstvårtan istället för nappen.
  • Om Inga-Lisa är väldigt stressad vid bröstet brukar jag försöka klämma lite lugnande på hennes ben och göra mina egna andetag väldigt stora och lugnande, fungerar inte alltid men ibland 🙂
  • Om du får väldigt ont i bröstvårtorna?, prova att smörja med purelan eller använd dig av amningsnapp!
  • Om bebisen somnar vid bröstet, killa lite under foten, i handen eller på kinderna då kan man få dem att orka äta lite mer.
  • Om det tar tid innan mjölken rinner till när du är stressad? Tvinga dig själv att ta tre djupa andetag där du puttar på bebisen med magen samtidigt som du andas, då brukar bebisen också bli lugnare.
  • Tro på dig själv och dina tuttisar, sålänge din bebis verkar nöjd och glad fungerar de ju alldeles utmärkt!

Vilka är era bästa tips för amning?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.