Amning och gluten

smörgåsrån

Att introducera gluten under amningen

Smörgåsrån/vitt bröd
bröstmjölk
Gör såhär:

Mosa smörgåsrånet eller det vita brödet i lite bröstmjölk och ge det sedan som en liten “gröt” tillsammans med en god puré eller bara som det är. Kom ihåg att rekommendationen är att man mycket långsamt skall introducera gluten så de allra första gångerna man erbjuder den här varianten behöver det inte vara mer än mängden av ca. ett kryddmått.

Mina tankar:

Det finns forskning som visat att om man introducerar barnet för gluten samtidigt som det ammas så kan man minska risken för att utveckla glutenintolerans (Källa: livsmedelsverket) Sedan finns det forskning som visat att på barn i högriskgrupper inte har någon minskad risk vid introduktion av gluten samtidigt som de ammas. (Källa: SVT)

Så vitt jag vet är i alla fall Inga-Lisa inte i någon högriskgrupp och även om den här rekommendationen nu igen skall ses över av livsmedelsverket så tror jag inte att det kan skada att långsamt introducera gluten nu när hon ändå ammas. Hon får ju havregröt på morgonen men eftersom havre innehåller väldigt lite gluten så har jag köpt ekologiska smörgåsrån som jag mosat tillsammans med lite bröstmjölk som jag sedan antingen “gömmer i gröten” eller ger henne som ett mellanmål. Vill man kan man ju ta det mosade rånet tillsammans med bananpuré eller något annat gott också! 🙂

Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg.

Har ni funderat något kring det här med amning och gluten?

Kram på er!

One thought on “Amning och gluten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.