4 månader och nästan 4 veckor

4månader3veckor

HEJ mitt i sommaren!

Nu känns det som att amningen här hemma snart är över. Tidigare har det känts lite sorgligt men nu känns det som att det är precis så Inga-Lisa vill ha det. På dagarna är hon inte särskilt intresserad av att äta från bröstet men gröt, puré eller flaska går däremot väldigt bra. Så det är väl bara att lyssna in henne helt enkelt. Så helt enligt plan går det kanske inte riktigt, men bra ändå känner jag.

På kvällen vill hon gärna ta bröstet en liten stund och sedan ger jag henne ersättning efter det. Hon vaknar fortfarande vid 05.00 och vill äta, då är det smidigt att hon fortfarande vill äta från bröstet, samma sak med andra gången när hon äter vid 08.00. Senaste veckan har hon fått ett mål “mat” om dagen, antingen gröt på förmiddagen eller puré på eftermiddagen. Puré gör verkligen succé och gröten slinker ner den med. Annars på dagtid brukar jag om det passar börja att ge henne mat från bröstet och sedan lite ersättning från flaska. Ibland får hon ersättning direkt och det har också funkat bra.

Det känns som att hon lärt sig att äta mat från skeden mycket snabbare än vad jag hade förväntat mig och nu slinker 3 iskuber med mat ner. Allt vi serverat har hon gladeligen ätit fram tills idag när vi skulle ge henne ärtpuré, då fick hon både kväljningar och rysningar. Det var lite oväntat att hon tyckte så illa om ärtpurén eftersom hon gillat det andra hon fått smaka på. Så istället tog vi fram lite morot och sötpotatispuré vilket gjorde susen! Morot verkar vara ett säkert kort här hemma!

Det är i alla fall väldigt roligt att laga och planera för mat till Inga-Lisa, jag längtar redan tills vi kan börja komponera ihop ordentliga “maträtter”. 🙂 Nu ska vi dock bara fortsätta att äta puré och gotta oss i de nya smaker hon inte hunnit testa ännu!

Såhär ser min plan ut för den här veckan:

Vecka 4:
Morgon: Hemmagjord havregröt med aprikospuré
Middag  (de dagar det passar): Smaka på puré/fruktpuré (ärtpurésötpotatispuré, bananpuré, blåbärspuré, rån med bröstmjölk)
Kväll: ersättning/bröstmjölk
+ Amning/ersättning resterande måltider

Läs om hur jag tänker kring att introducera mat/smakportoner här »
Läs recept på hemmagjord bebisgröt här »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.